Hvordan få webdesign som brukerne elsker - vi gir deg noen tips på veien

Written by: Tord O. Ripe 03.09.2015

Det jeg personlig liker aller best med et rent, luftig og minimalistisk design er alt det andre positive det drar med seg, så derfor vil jeg trekke frem noen av fordelene du får med på ”kjøpet”.

Hvordan få webdesign som brukerne elsker - vi gir deg noen tips på veien

 

Du har helt sikkert hørt om uttrykket ”less is more” i sammenheng med webdesign, og selv om design trender kommer og går, så har minimalismen alltid vært der, om enn i perioder vært ganske ignorert. Stadig nye utvidelser av HTML og CSS teknologiene har dessverre sikret oss at en rekke pompøse, overfylte og komplett ubrukelige nettsider fortsatt blir bygget der ute.

Responsive websider
I dag må man ha mobilvennlige sider og det å lage responsive websider er langt enklere om designet i utgangspunktet er enkelt og med færre elementer. Du kan uansett ikke stappe en 5” skjerm full av effekter og info, så dette er vinn-vinn.

Det viktigste er brukeropplevelsen
Og jo mindre antall elementer på websidene, jo mindre lagringsplass tar løsningen (som ofte betyr reduserte kostnader), men det beste og viktigste for brukeropplevelsen er at tiden det tar å laste siden blir redusert. En av faktorene som gjør at man mister brukere (og at de ikke kommer tilbake) er nettopp tidsfaktoren.

Når man har begrenset med plass til å fylle på med innhold må man være mye mer kritisk til selve innholdsproduksjonen, noe som vil gi et høyere kvalitetsnivå på det som brukeren får servert. Mindre støy og mer rett på sak, enkelt og greit. Og mindre innhold gjør det enklere for deg å vedlikeholde det som ligger der.

For brukerne vil navigasjonen bli enklere siden informasjonen er mer spisset samt at overflødige sider og elementer er fjernet. Brukerne finner raskt det de er ute etter uten å måtte gå gjennom masse sider, undermenyer osv.

…og så ser det jo veldig bra ut når designet får lov å puste litt, men det er absolutt en subjektiv vurdering.

Helt til slutt, ingenting er bedre enn noen (skrekk)eksempler
Less is more kan vel vanskelig illustreres bedre enn gjennom Yale School of Art (usikker på om dette er kunst…) eller Lings Cars som virkelig får fremhevet sitt budskap, produkt (eller hva det nå er man driver med…)

Hva man faktisk oppnår ved å legge seg på en enklere og renere webside illustreres godt ved å sammenligne SJ (Svenska Järnvägar) og NSB. NSB oppnår alle fordelene jeg har vært innom med sitt designspråk, og på min terning er dette klart en 6’er.

paaske-kylling